Obyvatelia ulíc za Kalváriou žiadajú zastavenie ťažby dreva

07.05.2012 Prešov

Prešov 7. mája (TASR) - Obyvatelia ulíc Za Kalváriou, Horárska a Terchovská v Prešove žiadajú okamžité zastavenie ťažby dreva v mestských lesoch. Petíciu so 175 podpismi už odovzdali na mestskom úrade. TASR to potvrdila hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.
Podľa vyjadrenia jedného z iniciátorov petície Petra Kuzmu sa majitelia domov obávajú znehodnotenia majetku. Tvrdí, že po ťažbe nemá čo zachytávať vodu, v lese zostávajú neupravené cesty, ktoré vznikli prejazdom mechanizmov a je ich veľmi veľa. Po nich sa valí voda, bahno, kamene i konáre.
"Ja to najviac pociťujem pri tých búrkach, vtedy mám s tým najväčší problém, vtedy sa nám valí voda do dvorov a musíme zachraňovať, čo sa dá," hovorí Kuzma. Doplnil, že bahno zaplavuje dvor, dostáva sa aj na cestu a keď voda odtečie, zostáva tam množstvo prachu.
V posledných rokoch Kuzma pozoruje aj zmeny poveternostných podmienok. Po tom, ako sa vyrúbala časť lesa, cítia vraj väčší nápor vetra a obávajú sa, či nedôjde k poškodeniu strechy. Ľudia sa boja, že po výruboch môžu vznikať zosuvy. Na Horárskej ulici pred dvomi rokmi zosuv poškodil statiku niekoľkých domov.
"Posledných 10 rokov sa mi zdá ťažba nekontrolovateľná. Tak sa javí, že sa to ťaží hlava nehlava. Mali by sa na to prísť pozrieť odborníci," hovorí Kuzma.
Hospodárenie s mestskými lesmi majú na starosti Technické služby mesta Prešov. Riaditeľ spoločnosti Jozef Višňovský pre médiá uviedol, že o petícii vedia a situáciu v oblasti dal preveriť.
Konštatoval, že ide o výrub porastu, ktorý bol naplánovaný na tento rok. Podľa neho ide o komplexné prirodzené omladzovanie porastu, ktorý je starší ako 50 rokov, s tým, že je nevyhnutné vykonať ho v súlade so všetkými technickými normami.
"Je pravda, že títo ľudia môžu byť dotknutí frekvenciou áut a môžu to tak vnímať, že je to nejaký holorub, ale je to naozaj odborný zásah," vysvetľuje Višňovský.
K zvážaniu dreva a k cestám, ktoré sa pritom vytvárajú, riaditeľ uviedol, že pracovníci mestských lesov stav preverili na mieste. "Náš obchodný riaditeľ bol osobne navštíviť týchto ľudí, vydiskutovali si to a vysvetlili. My v podstate v tomto období už ťažiť v tejto lokalite nebudeme. Máme sa k nej vrátiť v zimnom období," uviedol Višňovský.
Doplnil, že samospráva by sa v mala sústrediť na ďalšie desaťročné obdobie a pri tvorbe lesohospodárskeho plánu vymedziť lokality, kde sa v mestských lesoch nebude ťažiť drevo.
Podľa Višňovského však treba pri tomto pláne zohľadňovať vek a stav lesov. Ak by totiž boli stromy prestarnuté, hrozí rozšírenie škodcov, poškodenie porastov a prirodzene sa znižuje aj ekonomická hodnota dreva. Pripomenul, že na prípravu nového plánu majú 16 mesiacov.
 

Vyberte región

mark